Posted on Leave a comment

Кога да сменим филтрите и експлоатационните течности?

Филтрите и експлоатационните течности се подменят на интервали, посочени от производителя на автомобила. Така че трябва да обърнем внимание на съответната информация, записана в инструкцията за експлоатация. Там има информация за това че при експлоатация на колата при тежки условия трябва да се намали времето и периода между смените наполовина. Какво означава тежки условия? Например градско каране. В нашата страна, за да стигнем до работа, изминаваме разстояния не по-дълги от 10-15 км, което напимер при зимни условия не е достатъчно, за да загреят добре всички механизми.


Затова ако караме колата си главно в града, независимо от всичко, е добре да сменяме маслото, масления филтър и въздушния филтър по-често.

Въпреки уверенията на производителя, че филтърът на купето ще издържи например 60 000 км, по-добре е да го сменяме два пъти в годината – през есента и през пролетта. Това не е голям разход, а осигурява по-добро действие на климатика и вентилацията. По-честата смяна на въздушния филтър ще доведе и до по-малка вероятност да настъпи повреда на дебитомера. Охлаждащата течност трябва да се сменя на всеки 5 години, а спирачната – на 2. Това са две дейности, които малко хора извършват, а са много важни от гледна точка на безопасността и безаварийната експлоатация.

Източник: motointegrator

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *