Posted on Leave a comment

Как да проверим размера на гумите?

Информацията за правилния размер на гумите е лесно достъпна и може да се провери от всеки шофьор.

Най-лесният начин е проверка на размера на гумите, с които караме в момента. Тази информация е разположена отстрани на гумата и винаги е в един и същи формат, напр. 195/65R15, където 195 означава ширина, 65 профил, а 15 диаметър на джантата. Именно по този начин се означава размерът на гумите.

Този метод е добър само когато сме 100 процента сигурни, че автомобилът е излязъл от завода или от оторизирания сервиз именно с такива гуми. Ако не сме първи собственик на автомобила, трябва да се ръководим от принципа на ограниченото доверие и сами да проверим какъв размер гуми да купим. Дори и в този случай това е лесно. Тази информация се съдържа в сервизната книжка и инструкцията за експлоатация и често на фабрична лепенка, разположена от вътрешната страна на вратата на шофьора, върху капачката на резервоара за гориво или във вътрешността на багажника.

Повечето производители на автомобили хомологират няколко размера джанти за един и същи модел автомобил, а с това е свързан и различен размер гуми.

Затова ако имаме съмнение какъв размер гуми отговаря на съответния автомобил, можем да се обърнем с този въпрос към оторизиран дилър.

Освен размерът на гумите има още два много важни параметри: скоростен индекс и товароносимост. От гледна точка на безопасността е недопустимо да не се спазват тези стойности. Това може да има директно влияние върху промяната на техническите параметри на гумите, а в някои случаи и да доведе до механичната им повреда. Неправилният подбор на гуми може да има негативен резултат, като например изпращане на грешна информация към електронните системи за безопасност ABSESPASRTCS, промяна на геометрията на окачването, кормилната уредба или повреда на каросерията. При смяната на комплекта гуми трябва да бъде проверено и налягането и съответното регулиране на колелата, така че те да изпълняват своята роля, свързана с безопасността и контрола над превозното средство при трудни условия.

  • Проверете размера отстрани на гумите, ако сте сигурни, че тези гуми са фабично оригинални;
  • Намерете размера, посочен на лепенката от вътрешната страна на вратата или на капачаката на резервоара за гориво;

Проверете скоростния индекс и товароносимостта в инструкцията на превозното средство;

Източник: motointegrator

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *