Posted on Leave a comment

Проблеми с акумулатора, не само през зимата

Бързаш за среща, трябва да вземеш децата от училище, да отидеш при приятел, сядаш задъхан в колата и не можеш да запалиш. Позната ли ти е тази ситуация? Изненадан си, че въпреки топлото време колата ти не пали? Не само през зимата акумулаторът ти се нуждае от грижа.

За всеки автомобил една от най-важните експлоатационни части е акумулаторът. Това е и може би най-невралгичният елемент под капака, който изисква почти непрекъсната грижа и внимание.

Акумулаторът е истинското сърце на автомобила

Акумулаторите са доста лесни за разгадаване, ако познаваме своя стил на придвижване от една до друга точка. Става дума главно за разстояние и динамика. Ако изминаваме само кратки участъци, при това всеки ден, нашата батерия няма да може достатъчно да се регенерира.  Това се променя, когато се впуснем на дълъг път, което позволява на акумулатора самостоятелно да се зареди.

Ако се доверим на статистическите данни, над една трета от проблемите с колата са свързани с електричеството. Тук имаме предвид, както акумулатора, така и алтернатора и стартера. По-назад можем да търсим по-големи повреди, свързани със скоростната кутия, кормилната уредба или двигателя.

Страхуваме се от студения въздух и дългите ледени зими. Тогава правим и струваме, само и само да не се увреди акумулаторът. Но трябва да помним, че високите температури могат да се отразят много по-значително върху състоянието на нашия акумулатор.

Жегите са още по-опасни от зимата

Как високата температура влияе върху живота на батерията? Температура над 30 градуса по Целзий увеличава два пъти честотата на желаното зареждане на акумулатора, в сравнение с температурния обхват от 20 до 25 градуса по Целзий. Малко хора знаят за това, но все пак такава е истината. Именно това става с нашите акумулатори по време на жегите. Достатъчно е да си помислим какви са температурите под капака дори само при по-дълъг престой в слънчев ден.

 

Летните дни са и времето, в което успяваме да се откажем от колата в полза на колелото или просто на пешеходна разходка до магазина. Приятно е и можем по-дълго да се наслаждаваме на деня. Нищо, че именно в този момент автомобилът ни си почива, акумулаторът не обича такива престои.

По време на престой капацитетът му изобщо не остава един и същ, а намалява. Всеки неизползван акумулатор се нуждае от редовно зареждане, за да не загуби свойствата си, което при по-дълъг период на невнимание може да се случи и да доведе до смяна на акумулатор.

Проблемите с електричеството обхващат не само акумулатора

Нерядко се оказва, че изворът на проблема с електричеството не е изхабен акумулатор или високи температури, а например: протрити кабели, корозирали клеми или неизправна електрическа инсталация на някоя от системите ни.

Многогодишната експлоатация и любителските намеси, например под формата на самостоятелно инсталирана аудио система, обикновено с неизвестен произход и качество, могат да причинят проблеми.

 

Да се идентифицират повредите в електрическата инсталация на автомобила е нелесна задача, затова ако нямаме опит в тази област, трябва да се възползваме от услугите на специалистите.

Източник: motointegrator

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *