Posted on Leave a comment

Защо подгревните свещи са толкова важни?

Дизеловият двигател разчита на компресия за повишаване на температурата на въздуха до стойност, при която горивото се възпламенява при смесване с горещия въздух. При по- студено време дизеловият двигател може трудно да стартира тъй като температурата на въздуха в края на сгъстяването не е достатъчно висока. Ето защо подгревната свещ е ключов компонент за всеки студен старт. Тя може да се нагрее до над 1000°C само за няколко секунди. Свещите загряват горивната камера до достатъчна температура за създаване на идеални условия за запалване на инжектираното („впръсканото“)  гориво.

Подгревните свещи са важни не само за бърз и чист студен старт, но и за: 

  1. Значително намаляване на емисиите от изгорели газове и подобрение в ефективността.
  2. Удължен експлоатационен срок на двигателя.
  3. Намалено време за стартиране на двигателя.
  4. Подобрено горене.
  5. Пълно изгаряне на дизеловото гориво дори само няколко минути след стартирането на двигателя (пост-нагряваща фаза). Това намалява емисиите на замърсители и сажди, които биха могли да задръстят клапана за EGR (рециркулация на отработените газове) и филтъра за твърди частици (DPF).

Подгревните свещи трябва да се проверяват редовно за изправност. Те могат да достигнат своя лимит (или „граница“) на износване или да са дефектни, което да причини много различни неизправности: повишено образуване на дим, неравномерна работа на двигателя или увеличен разход на гориво и др.

Ето някои общи препоръки:

  • Проверявайте подгревните свещи на всеки 50.000 km за правилно функциониране.
  • Подменяйте подгревните свещи на всеки 100.000 km (въз основа на опита подгревните свещи обикновено достигат лимита си на износване една след друга. По-евтино е да смените целия комплект наведнъж, отколкото да подменяте отделни дефектни подгревни свещи в кратки интервали една след друга).
  • Повреда на подгревна свещ може да бъде причинена от свръх напрежение и това е най-честата причина при последното поколение подгревни свещи. Преди подмяна на подгревните свещи задължително проверявайте цялата електрическа система. В някои случаи дефектира подгревното реле.

Кои подгревни свещи да изберем?

Подгревните свещи преди всичко трябва да могат да издържат на термичния шок, вибрацията и корозията, причинени от агресивни газове и сажди от горенето.

Източник: motointegrator
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *