Posted on Leave a comment

Опознайте предупредителните светлини на Вашия автомобил

С нарастващото количество електроника в модерните превозни средства се появяват и множество нови предупредителни светлини на таблото. Автомобилите вече могат ефективно да се самодиагностицират и имено тези светлини предават важни съобщения за грешки и неизправности, както и не толкова критична информация. Скорошно проучване показа обезпокояващи резултати, които сочат, че почти половината от автомобилистите не разбират какво точно означават тези предупредителни сигнали. Ами Вие? Тук представяме бърз преглед на най-важните светлини и обясняваме защо никога не трябва да ги игнорирате.

Някои предупредителни светлини не са причина за безпокойство – те просто ще изчезнат, когато колата заработи. Докато други са първият знак, че нещо не е наред. Това може да е незначителен проблем, като неизправен сензор или разхлабена електрическа връзка, или нещо много по-сериозно – червена предупредителна светлина, която изисква незабавно внимание. Във всички случаи, ако сигналите светнат по време на шофиране и останат непроверени, те могат да бъдат опасни или да причинят дълготрайни и скъпи щети, затова е необходимо да им обърнете внимание.

Сигнална лампа на спирачната система:

Освен напомняне, че сте оставили активирана ръчната си спирачка, това може да показва и неизправност на спирачната система, като износване на спирачните накладки или дискове, ниско ниво на спирачната течност или проблем с антиблокиращата система. Тъй като спирачките са от решаващо значение за Вашата безопасност, следва незабавно да проверите това при квалифициран техник.

Сигнална лампа на двигателя:

По правило, контролната лампа на двигателя или ECU светва само ако има грешка, свързана с емисиите. Ако тази лампа светне, автомобилът ще продължи да функционира, но може да премине в така наречения „сервизен“ или „безопасен“ режим с намалена производителност, за да се предпази. При всички случаи това изисква незабавно внимание, за да се предотвратят по-дългосрочни и потенциално непоправими щети.

Сигнална лампа за серво управление / EPS:

Тя показва проблем с Вашето серво управление, което води до завиване с по-голямо усилие. Това може да е досадно при по-ниски скорости, но може да има много по-сериозни последици при по-високи скорости, особено ако трябва да маневрирате бързо. Затова е важно да го проверите веднага при професионалист.

Предупредителна лампа за охлаждащата течност:

Тя може да сигнализира, че нивото на охлаждащата течност е ниско и е необходимо да се допълни, или че двигателят Ви прегрява. Това може да се дължи на теч от системата или по-голям проблем, като повреда на гарнитурата. Във всички случаи е препоръчително да се посъветвате със специалист възможно най-скоро, за да се избегнат допълнителни щети.

ABS сигнална лампа:

Тя може да се активира от редица проблеми, вариращи от повреден сензор, до дефектирала ABS помпа. Ако имате инсталиран сензор за износване, той може също да сигнализира, че трябва да смените спирачните накладки. Ако предупредителната светлина на ABS свети, вероятно спирачките Ви не функционират правилно, така че трябва незабавно да ги проверите.

Източник: motointegrator

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *