Posted on Leave a comment

Моторното масло – какъв трябва да е периодът на неговата смяна?

Дълготрайността на двигателя зависи не само от качеството на материалите и технологията, използвана от производителя. Тя зависи също така, а може би дори основно, и от грижата, която осигурява шофьорът. Трудно може да се намери по-базова сервизна процедура от редовната смяна на маслото на двигателя. Днес ще се спрем специално на думата „редовно“. Така че колко често трябва да се сменя маслото и защо точно този период е оптимален? За всичко това ще разкажем днес.

Двигателят на леката кола представлява просто една система от метални елементи. По време на работа те се допират един до друг, като силата на триене е огромна. Това обаче е само първият от няколко агресивни фактора. Вторият и не по-малко важен фактор е отделяната топлина. От тази гледна точка ролята на моторното масло е ключова. Именно то създава смазващ филм за отделните метални елементи на мотора, то редуцира силата на триене, то отвежда прекомерната топлина, обира замърсяванията и предпазва от корозия. Освен това трябва да се помни, че маслото пази не само цилиндрите, валовете и веригите, но при съвременните автомобили предпазва и изключително скъпия за подмяна турбокомпресор.Период на смяна на маслото – производителите имат своето мнениеВ зависимост от конструкцията на двигателя смазочната система може да съдържа от 3 до дори 10 литра масло. Малолитражните мотори обикновено позволяват да се влеят 3 до 4 литра моторно масло. При осем цилиндровите V-образни системи по време на смяната на маслото може да се окаже, че необходимото количество е дори 10 литра. Колко ново масло да се влива в двигателя? Търсейки отговора на този въпрос, шофьорите със сигурност най-напред ще се обърнат към официалната спецификация на производителя. Автомобилните фирми обикновено посочват интервал на смяна на всеки 20 или дори 50 хиляди километра.По-рядката необходимост от смяна на маслото със сигурност е добра новина за шофьора. Той в крайна сметка пести от експлоатационни разходи. Водачите обаче трябва да разберат, че спестяванията често са само привидни и могат да доведат до по-сериозни разходи в сервиза! При по-дълги интервали на смяна маслото става силно замърсено. В резултат на това то губи своите свойства и се променя в кафеникава течност. По този начин то не само не е в състояние да предпазва металните елементи на двигателя от триене и висока температура, но не защитава дори от корозия.

Двигателят на леката кола представлява просто една система от метални елементи. По време на работа те се допират един до друг, като силата на триене е огромна. Това обаче е само първият от няколко агресивни фактора. Вторият и не по-малко важен фактор е отделяната топлина. От тази гледна точка ролята на моторното масло е ключова. Именно то създава смазващ филм за отделните метални елементи на мотора, то редуцира силата на триене, то отвежда прекомерната топлина, обира замърсяванията и предпазва от корозия. Освен това трябва да се помни, че маслото пази не само цилиндрите, валовете и веригите, но при съвременните автомобили предпазва и изключително скъпия за подмяна турбокомпресор.

 

Източник: motointegrator

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *