Posted on Leave a comment

БЕЗОПАСНО ЛИ Е ДА КАРАМ СЪС СВЕТНАТА ЛАМПА CHECK ENGINE – ПРОВЕРКА НА ДВИГАТЕЛЯ

Това наистина зависи какъв е проблемът, какво е причинило светването на лампата „Check Engine“ – „Проверка на двигателя“. Тя може да бъде нещо наистина незначително, но също така може да бъде нещо по-сериозно, за което трябва да се погрижите възможно най-скоро и да закарате автомобилът в автосервиз.

Един от на често срещаните случаи и примери, е когато често поради лошата въздушна маса на дебитомера, вакума или някаква друга причина, въздуха и горивната смес, които влизат в двигателя си променят параметрите или по просто казано в системата влиза прекалено много въздух и твърде малко гориво. В този случай компютъра на двигателя се опитва да компенсира чрез добавяне на повече гориво, но това може да стане само в рамките на определен лимит.

Ако компютърът на двигателя вече не може да компенсира това състояние, то се превръща в светлина проверка на двигателя и съхранява съответния код в паметта му. Обикновено всеки запаметен код в компютъра като например P0171 за Форд показва, че системата в първи цилиндър е твърде постна, което означава че има недостиг на гориво или код P0174, който показва, че система е твърде постна във втори цилиндър. Ако бъде усетен навреме, този проблем може да се реши с прост ремонт и по-големите проблеми могат да бъдат избегнати.

Тази постна смес от въздух и гориво може да предизвика предварително запалване или детонация, като това може да доведе до сериозни проблеми и увреждане на двигателя. Ако светлина  „Проверка на двигателя“ светне по време на движение, ние със сигурност ви препоръчваме да закарате  колата си до възможно най-близкият автосервиз за диагностика и решаване на проблема.

Ако лампата „Check Engine“   мига, това означава, че компютъра на двигателя (ECM) е установил, че има неправилно запалване на двигателя. Шофирането с неправилно запалване на двигателя може да увреди вашият каталитичен конвертор (катализатор), който е много скъпа част. Често неправилното запалване на двигателя може да бъде причинено от лоши свещи или кабели. Ако не сте сменяли скоро свещи и кабели  на двигателя, може би сега е момента да го направите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *